Om Lisbet Lærke

Jeg er født i 1965 på Frederiksberg, København, og voksede op i en ganske almindelig Familie. Først boede vi i Herlev, siden i Utterslev i København. Det var et hjem uden kunstnere og uden klaver. At sidde og læse en bog, var heller ikke en norm, medmindre man skulle lave sine lektier. Jeg elskede selv at skrive. Jeg  fik mine største kulturelle input, da vi gik i Teatret, og det gjorde vi flere gange om måneden. Både i Det Kongelige Teater og i diverse revyer.

Min far er født og opvokset på Fyn, hvor hele hans familie bor, og min mor er født og opvokset i Herlev ved København. I hvert fald, så langt vores historiske øjne rækker tilbage, har min familie haft tilknytning til det nordjyske, fordi min oldefar (min mormors far) er født og opvokset på Dorf Mølle i Hjallerup

Nordjylland. Min slægt går tilbage til 1800-tallet, hvor min oldefar boede på møllegården, da vindmøllen blev bygget. En anden oldefar, min morfars far, var politiker og medlem af Landstinget i Staunings regeringsperiode.

I 1984 blev jeg student fra Efterslægtens Gymnasium i København.


I 1987 blev jeg færdig med min elevuddannelse i P & T tele i Staten, hvor jeg blev uddannet som Teleassitent til specifikt at at arbejde i Statens Teletjeneste i en betroet stilling.

Den blev nedlagt på grund af en politisk belutning om en privatisering af telemarkedet, men forinden nåede jeg i min fritid at uddanne mig på Niels Brock Handelsskole  i blandt samfundsøkonomi, privatøkonomi, statsøkonomi, virksomhedsledelse, organisation og virksomhedsøkonomi, så jeg var kun ansat som tjenestemand i staten 1984-1993.


1993-1996 gik jeg på Ergoterapeutuddannelsen i København, hvor jeg ikke fuldførte min uddannelse, på grund af en problematisk graviditet og en omstrukturering af uddannelsen, hvor mit hidtidige uddannelsesforløb og hverdagen med et sygt barn ikke passede ind.

Jeg boede i Københavnsområdet indtil 2006, hvor min statsansatte mand blev flyttet til Hjørring i Nordjylland på grund af en politisk beslutning. 


Jeg havde siden 1999 udviklet artrose flere steder i kroppen, hvilket bl.a. førte mig til en overvægt på 40 kg, som jeg smed igen uden hjælp fra andre end min søde mand, Bent, i perioden april 2005 - jan 2007.

Ikke for at blive lækker eller berømt, men for at genvinde et godt helbred og forbedre min livskvalitet.

Så jeg er meget interesseret i at holde min vægt, spiser sund mad, dyrker motion, og jeg ryger ikke og drikker ikke alkohol. Jeg har mange interesser, bl.a. historie, botanik, klimaudfordringen og Simple Living. Det enkle liv, som jeg altid selv har levet, livet uden den store luksus. Hvis jeg vil have luksus, må jeg skabe det selv.

I 2011 vandt jeg i en novellekonkurrence et manuskriptforfatterkursus på Viborg Animationsskole med  mine 3 noveller, som jeg havde skrevet over mine 3 størte abstrakte malerier fra udstillingen "Det Store Maskefald 1, 2 og 3,"

Det blev et spændende kursusophold i Viborg med masser af nye dejlige talentfulde bekendtskaber fra indland og udlandet. Jeg lærte en masse andre kreative "kruseduller" at kende,  snusede lidt til tegneseriegenren og filmverdenen. Det viste sig hurtigt, at jeg trivedes med at skrive små "plots", selv skabe personkarakterer og handlinger udfra nogle få stikord, så i de efterfølgende år blev jeg castet meget tit til statistroller, småroller i kortfilm, spillefilm og reklamefilm, en sjov aktivitet, jeg desværre måtte lægge på hylden efter 9 -10 år, da jeg blev for syg og for træt til at kunne filme i 10-12 timer i træk i hele dage med et filmset.


Mine noveller blev først udgivet på "Novellesamleren," men efter uenigheder om rettighederne til indtægterne fra udgivelserne, trak jeg dem tilbage og udgav dem på mit eget internetforlag "Octopus Art I/S" på en hjemmeside www.lisbetlark.dk, som jeg  efter 10 år valgte at lukke på grund af manglende udbetalinger fra COPYDAN. Der var mange tusinde brugere og læsere hver uge på udgivelserne, især fra det danske skolevæsen, men ikke en af dem betalte for at bruge mine noveller i undervisningen. Det koster tid og penge at skrive og udgive noveller, samt have en forfatterhjemmeside, når man ikke er en offentligt finansieret eller fondsstøttet kunstner, så beklageligvis var vi tilfældigvis nødt til at lukke novellesiden www.lisbetlark.dk lige midt i eksamenstiden for folkeskolernes afgangsklasser det år, en tid på året, hvor der normalt var  mange besøgende og brugere på siden. 

Efter at have været den eneste skabende kunstner i Galleri Octopus Art i en lille pavillon på 6 -7 kvadratmeter på P. Nørkjærs Plads 20 i Hjørring siden 2009, flyttede vi i 2012  tilbage til Sjælland for at kunne få vores yngste barn behandlet i København. Siden da har jeg fremstillet papirkunst, kunst, musikordrer, design, været tekstforfatter, været med i en teaterforestilling, i adskillige kortfilm og tv-produktioner som manuskriptforfatter, historiefortæller, statist, skuespiller. Jeg har også deltaget i adskillige censurerede udstillinger, biennaler, rejsende udstillinger og museumsudstillinger. I 2012 som 47-årig debuterede jeg som fotomodel, hvor jeg blev fotograferet til "Portræt NU 2013". Kunstværket "Get out!" blev udtaget til den censurerede udstilling på Frederiksborg Slot i 2013 og på et svensk museum i Lund i 2013-2014. I de følgende 3 år havde jeg forskellige fotomodeljobs på freelance basis


Se mit artist CV under et andet menupunkt på denne hjemmeside.

I løbet af sommeren 2012 begyndte jeg at sende mine kunstværker ind til kunstjuryer, begyndende med mine papirkunstværker. Et af mine første papirkunstværker, woven heart art "Peace and Harmony", blev udvalgt til en rejsende udstilling over hele Australien og USA, "SILVER". Senere samme år fik jeg en af ​​mine andre woven heart arts, "Svanelunden" (The Swan grove) med på en permanent museumsudstilling på Izmir Book- and Paper Art Museum i Tyrkiet. Det skete efter, at det var blevet kasseret som værende "ikke-kunst" på Vendsyssel Kunstmuseum og et andet dansk museum, der nægtede at udstille mine ting, officielt fordi jeg ikke havde lokalt tilhørsforhold nok, uofficielt  fordi danske museer ikke får EU-tilskud og andre fondsmidler til at udstille midaldrende autodidakte kvindelige danske kunstneres værker. 

I 2013 debuterede jeg som abstrakt maler på London Art Biennale 2013, som var min aller første censurerede udstilling som maler/tegner, hvor jeg blev awarded med en merit award fra Det Anglo- Italienske Kunstakademi. Det vil sige, at jeg har merit fra de engelske og italienske kunstakademier.


Det skete efter, at mine 2 antagne malerier, 2 optiske illusioner,  forinden var blevet kasseret ved censureringen til Kunstnernes Efterårsudstilling, KE12 på Charlottenborg. Derfor røg mine kunstværker  direkte videre til censurering i London, hvor de øjeblikkeligt blev antaget på London Art Biennalen 2013 i januar 2013.


Herefter gik tingene meget hurtigt for mig --- i udlandet-  Siden da har jeg nemlig haft adskillige kunstværker både inden for papirkunst og almindelig kunst udvalgt til internationale censurerede stillinger og museumsudstillinger, hvor jeg har udviklet mig fra at være en abstrakt tegner og maler til at være en naturalistisk maler og tegner med 11 unikke naturalistiske illustrations- "streger". 6 af dem har været på anerkendende udstillinger uden for Danmark. Jeg havde også 1 af dem med på en udstilling på Storm P. Museet på Frederiksberg i Danmark, censureret og kurateret af DR. Siden oktober 2019 har jeg holdt en kunstpause og undladt at indsende værker til censurering, fordi jeg havde brug for en pause, da vi skulle til at sætte villa  Guldborghus i stand.

2016: På grund af pladsmangel i mit daværende private hjem i København, hvor jeg ikke måtte eller kunne få lov til at  lave udstillinger eller have kunstkunder på besøg, har jeg siden 2016 også udviklet mig som miniaturekunstner og miniaturedesigner. Jeg har designet den mindste håndlavede flagguirlande  i verden, i skala 1:12. Udover at lave store væg- eller loftmalerier, fremstillede jeg i København miniaturekunstværker, der målte fra 30 cm x 30 cm og ned til kunstværker, som krævede et forstørrelsesglas at skabe. Også disse kunstværker er blevet udvalgt til censurerede udstillinger og museumsudstillinger i udlandet. Se mit Artist CV under et andet menupunkt på denne hjemmeside.

I september 2015 blev  jeg på baggrund af  mine 4 publicerede noveller på den nu nedlagte hjemmeside, www.lisbetlark.dk  og Box-bloggen på den nu nedlagte www.gallerioctopusart.dk, ansat på en fortrolighedskontrakt som

SEO- freelanceforfatter på et firma i Tyskland, til at skrive artikler om danske, engelske, europæiske og amerikanske turistferiedestinationer inden for historiske, kulturelt, arkitektoniske, geografiske, biologiske, kunstneriske og musikalske temaer. I henhold til min tyske kontrakt, må jeg ikke offentliggøre enkeltheder om forlaget eller kontrakten, men inden jeg selv stoppede i okt 2019, nåede jeg at skrive over 25.000 artikler, der blev oversat til 12 forskellige sprog og udgivet anonymt og brugt af flere forskellige rejseselkaber og turistbureauer

I 2016 blev jeg endnu mere syg. Fik en hormondiagnose, Primær Hyperparathoidisme, fik fjernet en hormonproducerende tumor fra en af ​​mine biskjoldbruskkirtler, som havde beskadigedet min krop gennem de foregående 10-12 år, altså også gennem hele min karriere.

I kølvandet af dette fik jeg  2 uhelbredelige handicaps i mit spiserør, hvilket gør det umuligt for mig at spise min mad på normal vis. Det gør mig sulten og meget træt. Jeg skal opereres i spiserøret hver 3. måned for at kunne spise, og det kan jeg kun blive i København. Derfor, og på grund af min medicinske behandling, er jeg ikke i stand til at rejse ud at udstille længere. Jeg skal passe på mit helbred i stedet for.

Under pandemien er der stødt nye fysiske diagnoser til, og flere af mine gamle fysiske diagnoser er ikke blevet behandlet, fordi jeg tilhørte flere nedprioriterede patientgrupper. Altså grupper af kronikere, der ikke kunne blive behandlet på sygehusene og hos lægerne, fordi man fra politisk side prioriterede, at der i stedet skulle være plads og kapacitet til de sværest ramte COVID19 patienter. Min mand og jeg blev sammen med ca 600.000- 700.000 andre isoleret i vores eget hjem med en besked om, at der ikke var en sengeplads til os på sygehuset, hvis vi skulle få brug for det, heller ikke, hvis vi fik Covid19. 


Det bliver man jo ikke ligefrem raskere af, for det tager tid at indhente og genvinde helbredet og tilliden til systemet, og sammenlagt med alle de andre forfærdelige konsekvenser af pandemien, har det udskudt åbningen af Woven Heart Art Museum, og huset i hvert fald i 3 år. Men bortset fra det, så var villa Guldborghus ikke det værste sted, vi kunne blive isoleret, og renoveringsprojekterne  var ikke den værste beskæftigelse, vi kunne give os selv i de 3 hårde år næsten uden socialt samvær med andre mennesker. Mange vil mene, vi var dybt priviligerede, at vi kunne gøre det. Men hvis vi tager mod til os en dag og får mulighed for at fortælle om vores liv som indespærrede nytilkomne her på stedet i 3 år, og hvordan det har påvirket os psykisk og vores sociale liv, vil der dukke en helt anden sandhed op, også håber vi på en større og mere nuanceret forståelse for, at vi har skabt os et paradis her på stedet, både inde og ude.
  Jeg er medlem af følgende organisationer indenfor kunst, musik og forfatterskab:

  - KODA

  - GRAMEX

  - NCB

  - COPYDAN

  - Den Danske Nationale Bibiliografi.(Som novelleforfatter)

  - International Association of Paper Makers and Paper Artists, IAPMA (under navnet Lisbet Lark, som international papirkunstner).

  - Tysk kunstnergruppe "Kunstrefugium."


  Lisbet Lærke.