Den lille gårdhave i Nykøbing Falster, Guldborgsund

"Formiddagskaffebænken" . Anlagt i marts - april 2020)

I begyndelsen brugte vi meget gårdhaven til at flytte vores renoveringsværksteder ud i.

 Under Covid19- pandemien i marts 2020-marts 2021 blev den helt lukkede lille gårdhave et helt uundværligt åndehul for os midt i en tid, hvor man slet ikke måtte nogen ting.  I hvert fald måtte man slet ikke måtte være fysisk tæt på andre mennesker udenfor ens egen nærmeste smittekæde, så vi levede i isolation i Guldborghus og i gårdhaven. Vi begyndte selv at indrette den efter restriktionerne under undtagelsestilstanden  i marts- april 2020 og de nye samværsprincipper. Der var hverken planter eller møbler i den, da vi overtog huset, så det var en bar grund, kun med en enorm fuldvoksen efeu, en kaprifolium og en voksen rose, der også har en vinterblomstring. Hen på sommeren 2020 tog smittespredningen til overalt i Danmark, hvor vi ved, at temmeligt mange fortsat gjorde som vi: holdt os for os selv.

 

Med udsigt til et efterår og en vinter med indespærring, besluttede vi i august 2020 at opprioritere gårdhavemiljøets tilplantning  og anlæg, med vinterblomstrende planter, skabe en forårsudsigt om vinteren, og så vi frit kunne gå ud at hygge os i den, som det eneste sted uden værnemidler som visir, ansigtsmaske, afspritninger af alt omkring os og gummihandsker, ihvertfald så længe, vi ikke inviterede andre ind.  Gjorde vi det, var det Mette, Magnus, Kåre og Søren, der bestemte reglerne for ,  hvordan vi måtte være sammen med andre mennesker, og det gad vi ikke! 

 

I vores private hjem og have er det os, der sætter reglerne for, hvad man må og ikke må og IKKE politikere, professorer  og viruseksperter.  Hvis vi skulle overleve psykisk,  havde vi brug for at have et fristed, hvor vi kunne holde fri fra dette groteske og totalitære samfund og føle os som før coronakrisen: friske og raske og værdige ressourcestærke borgere,  også selvom det så betød, at vi ikke kunne invitere andre mennesker indenfor i en lang periode..... Dette er vi nu overbevist om, at vi kommer til at råde bod på engang efter pandemien.

 

 

I betragtningen af, at indretning og istandsættelse af gårdgaven slet ikke var med i prioriteringerne,  da vi flyttede ind I huset, er denne underside  måske tankevækkende, men samfundet er  jo også blevet vendt op og ned i den samme periode. 

 Vi er nødt til at have et dejligt sted  hvor vi frit kan gå ud og få noget frisk luft, også må alle andre projekter bare vente.

 

Det gik hurtigt op for os, at der trods de manglende planter var et rigt dyreliv af sjældne småfugle i området  som er typiske for Guldborgsund området.

 

Derfor begyndte vi i slutningen af maj måned 2020 at registrere dem for Dansk Ornitologisk Forening i forbindelse med projektet "Byfugle." Vi har besluttet i forbindelse med vores haveindretning  at forsøge på at yde en aktiv indsats for også at være med til at bevare og styrke de sjældne småfugles habitater i denne bydel, selvom vores byhave er lillebitte.

 

Vi er stadig ikke færdig med at anlægge den , så lige nu er der ingen mening i at offentliggøre en adresse, bortset fra, at vi bor i Guldborgsund .

Fra uanvendeligt spidst affaldshjørne til Du - og -Jeg oase

 • Juni 2020

 • 12. august 2020

  Hegnet på højre side skiftet og sokkel renoveret.
  Stensætning lavet ud af store granitsten, vi har fundet på grunden.
  Jernhegnet på venstre side er tæret igennem indtil ca 3-4 meter fra hjørnet, hvorfor vi bliver enige med bagboen om at udskifte det til et mage til det, vi har lavet på højre side.

 • 2. September 2020

  Hegn skiftet, espalierer sat op til en hjemmelavet pilespidsformet pergola. Vi venter på at få flere trædesten, oktoberkirsebærtræer, klatreplanter og trædebregner leveret. På dette foto har vi plantet 1 oktoberkirsebærtræ og 100 trædebregner.

 • Sept-okt: Tilplantning af Du-og-jeg- hjørnet er begyndt.

  Vinteren kommer til at gå med at formere bunddække planter.

 • 13/11 2020 Færdig med planteindkøb til dette hjørne for i år.

  Vi satser på, at frosten kommer sent i år, så i går satte vi de sidste indkøbte planter, klematis til Du-og-Jeg hjørnet.

 • August 2020: Hjørnet fotograferet nede fra.

 

 

 

-0-

 

 

 

Fra affaldsplads til bindingsværksskur/ orangeri / atelier

 

 

 • 19/7 2020

  Affaldet er vores tidligere hoveddør, før den blev kørt væk.

 • 17/8 2020:

  Vi er lakerer de sidste hængsler på de store vinduer til orangeriet, der stammer fra et restlager hos en vinduesproducent.

 • 4/9 2020:

  Tilskæring af de første lægter til orangeriet.

 • Okt 2020

 • (fortsættes)

 • Nov 2020

 

 

-0-

 

 

Himmelbedet

 • 15. august 2020: Der er altid lige det der kiksede sted, du ved...

  mellem 2 pæne ting. Den kvindelige halvdel af os gik i gang med at lave en sjov detalje i denne del af haven og dermed en lidt pænere afslutning på de 2 stensætninger, som er lavet ud af marksten, der var på grunden i forvejen

 • 22. august 2020

  Efter en grundig afkradsning og nedrensning af metalhegnet med spartel og skurebørste, er der gang i vægmaleriet .

 • 30. august 2020:

  Så er himmelen over Guldborgsund blevet malet...

 • 1. September 2020: Hul i hegnet

  Nu har den mandlige halvdel af os sat et nyt hegn op for at lukke hullerne. Bagefter har den kvindelige halvdel af os malet et hul i hegnet, fordi hun syntes, der manglede noget...

 • Oktober 2020: Tilplantning med dværgvækster

 • 5. Oktober 2020.

Færdigt arbejde i slutningen af oktober 2020.
Alternativt komposteringsanlæg.

Liste over sete fuglearter på matriklen:

Landsvale, Gråspurv, Grønsisken, Mursejler, Krage,  Råge, Bysvale, Solsort, Musvit, Blåmejse, Dompap, Ringdue, Skovspurv, Fiskehejre, Grønirisk, Topmejse, Havesanger, Grønirisk, Blåmejse, Gråspurv, Dompap

Andre dyr observeret i byhaven:

Flagermus, Humlebi, Rødhalset jordbi, Honningbi, Citronsommerfugl, Nældens Takvinge, Grøn guldbasse, admiralsommerfugl, dagpåfugleøje, smutugle Noctua pronuba ( natsværmer),