Gulvrenovering

Minikursus i gulvoprensning.

Flere af vore følgere ønskede sig et lille kursus i vores specielle nænsomme måde at renovere autentiske gamle plankegulve på, hvor vi ikke sliber gulvet af. Det har vi så lagt ind herunder.

Nogen gange, når man har et bevaringsværdigt eller fredet hus, er der dele af den fastgjorte indretning i huset, som man ifølge de moderne regler ikke må opsætte igen, og ifølge bevaringsværdien skal opsætte igen, hvis man midlertidigt har taget det ned for eksempelvis at slibe gulvet. I disse tilfælde er denne metode til renovering af et plankegulv meget brugbar. 

Selv har vi 118m2 plankegulve at rense op i løbet af vinteren 2019- 2020, så vi tager et lille stykke gulv hver dag for at skåne hænderne. Det er nemlig meget hårdt arbdejde.

Redskaber til gulvoprensning:
Til venstre skruetrækker og spartel til at rense gulvrillerne op for gammelt skidt, derefter støvsuges. Se Fotoserie herunder. Resten bruges til at skrubbe gulvbrædderne rene. Se fotoserie herunder. Sæbevandsopløsningen er 10% PROBAT og 90 % vand. Lille kursus i gulvoprensning herunder.
Når vi vælger denne løsning frem for en afhøvling af gulvene, er det
1) fordi skidtet mellem træårerne ikke kommer ud af rummet ved en afhøvling, det bliver bare mast længere ned i træet eller smidt rundt i rummet.
2) Vi vil gerne bevare de autentiske 100år gamle plankegulve smukke så længe som muligt.
3) De bliver simpelthen flottere med en afrensning end ved en afhøvling, fordi patinaen bevares.
4) Gulvet kommer til at se næsten nyt ud.

 • Beskidt gulvrille. Start oprensning.

  Vi har cirka et par kilometer riller mellem gulvbrædderne overalt i huset, der skal renses op for skidt + at selve gulvbrædderne skal renses. Det gør vi manuelt, for det er det eneste, der virker, når man gerne vil bevare de originale gamle gulvbrædder og det rustikke ved dem.

 • Gulvrille oprensning igang.

  Et møgbeskidt, ulækkert og ildelugtende arbejde! 100 års skidt, støv, jord og møg renses op af gulvrillerne. Vi er ret sikre på, at det aldrig er blevet gjort før, men målet helliger midlet, vi glæder os til det færdige resultat

 • Færdigoprenset gulvrille

  Færdigt arbejde! En gang støvsugning, en gang trægulvsæbe, og værelset er velduftende og indbydende. Det er lækkert at gå ind i og opholde sig i.

 • Afskuring af beskidt træplanke på trappe.

 • Afskuret planke på trappe. Skidtet hæver sig ud af planken. Dyp den hårde plastikbørste i sæbevandet en gang imellem og gentag afskuringen nogle gange

 • Aftørring af planke på trappe med fiberklud. Vrid op og tør af igen. Lad derefter gulvet tørre.

 • Hul efter stort borebilleangreb ved overtagelsen i nov 2019

  Normalt skifter man hele gulvet ud, men somme tider skal man prøve noget nyt. Det mener den kvindelige halvdel af os, så hun har udviklet sin egen reparationsmikstur og metode til at reparere gamle gulve efter borebilleangreb , med henblik på at bevare mest muligt at det originale 104 år gamle gulve.

 • Forsøg på reparation i gang 1. Juni 2020

  Reprationsforsøget forventes at tage flere måneder, da gulvplanken skal genopbygges, "støbes op" og formes undervejs. Skal tørre op og hærde op i 1 måned mellem hvert lag.

 • Reparation i gang. 5. Juli 2020

  Klik på fotoet for at se hele billedet.