Hele Danmark i eet hus...

Når man handler brugte møbler og byggematerialer i genbrugsbutikker eller på auktioner, er det ikke altid man ved,  hvor de stammer fra. Men ved nogle af materialerne, vi bruger til renoveringen af vores bevaringsværdige lille "slot" i skønvirkestil, og nogle af de ting, vi renoverer, ligger der heldigvis noter, små beskeder, kvitteringer, eller også har sælgeren en oplysning om, hvor de oprindeligt stammer fra. Faktisk vil vi gerne vide det, og måske vil de, der har sat det på auktion eller til salg gennem genbrugsbutikkerne, arvinger, de tidligere ejere,  m. fl. også gerne vide det og se, hvor tingene er havnet. For mange mennesker er skønvirke også en stilart, der knytter sig mange barndomsminder til, for det er ofte familiens mærkedage i disse storslåede skønvirke omgivelser, der har gjort mest indtryk på dem som børn.

 

Ofte er det gode effekter eller materialer, der ellers skulle have været smidt ud, på Genbrugspladsen, brændt af eller bortskaffet på anden måde i forbindelse med en rydning eller en renovering af det pågældende sted. Så på den måde, er det både bæredygtigt og klimarigtigt at genbruge dem til at renovere vores egen bevaringsværdige bygning tilbage til skønvirkestil med, også selvom dens officielle energimærke måske ikke er i lige der i top.

For når man genbruger kvalitetsmaterialer, kunstneriske detaljer, mv. fra andre bygninger, der oprindeligt er bygget i skønvirkestil, også kaldet "Bedre byggeskik" , har man ikke bidraget til CO2-udslippet, på samme måde, som når man køber nye materialer, som både har belastet miljøet under fremstillingen og transporten til brugsstedet. Skønvirke opstod blandt danske designere og håndværkere, som en blanding af art nuveau og jugendstil og var en protest mod industrialiseringens masseproduktion. Byggematerialerne fra skønvirke bevægelsens periode og  "Bedre byggestil" er derfor ofte i høj håndværksmæssig kvalitet, uopslidelige, og mange af dem har derfor, ganske som forudset dengang overlevet industrialiseringens masseproducerede materialer, der ofte er ringere kvalitet.

For os ligger der tit et stort, enormt tidskrævende og hårdt arbejde i at renovere og rense  de gamle brugte byggematerialer og effekter i skønvirkestil, inden de står skarpt nok til, at vi kan bruge dem til selve renoveringen af bygningen i  "Bedre byggestil".  Men ganske som i skønvirketiden, vil vi ikke gå på kompromis med den håndværksmæssige kvalitet, hverken i vores eget eller i vore håndværkeres arbejde.